Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto śmietankowe z malinami i cynamonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 1 szkl.
śmietanka 200 ml
masło 2-3 łyżki
mleko 3 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
syrop malinowy do polania
maliny świeże
Cynamon mielony Prymat do smaku
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto śmietankowe z malinami i cynamonem

Masło rozpuścić na patelni, dodać nieco cynamonu oraz cukier waniliowy - wymieszać.
Wsypać ryż i mieszać kilka minut, aż wszystkie ziarenka będą otoczone w maśle.
Wlewać po pół szklanki mleka i ogrzewać, stale mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
Powtarzać czynność, aż ryż będzie niemal miękki - wtedy posolić.
Następnie wlać słodką śmietankę i mieszać, aż ryż zupełnie zmięknie.
Dodać do ryżu część malin i ostrożnie wymieszć.
Risotto przełożyć na talerze, polać syropem malinowym, posypać cynamonem i przybrać malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.09.2012 10:00
Bardzo smaczne i nietypowe :)
andrzej10 22.09.2012 07:33
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak