Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udka kurczaka
2-3 szt -
warzywa mrożone
250g -
ryż do risotto
100 g -
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 łyżka -
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżka -
ketchup pikantny
4-5 łyżek -
papryczka chili
1 szt -
pomidory suszone Smak
3 szt -
oliwa
6 łyżek -
sól
-
natka pietruszki
-
ząbki czosnku
3 szt
Sposób przygotowania
Udka trybujemy. Mięso myjemy ,kroimy na cienkie paseczki i marynujemy w oliwie z drobno posiekanym czosnkiem, odstawiamy na 1/2 godziny.
2.
Następnie mięso podsmażamy przez ok 10 min, po czym dodajemy drobno posiekaną papryczkę , posiekane pomidory, ketchupy i przyprawy.
3.
Następnie dodajemy mrożone warzywa i szklankę wody, po czym wsypujemy ryż.
4.
Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż ryż zmięknie i wchłonie wodę. SMACZNEGO
Aby podkręcić smak potrawy użyłam ostrego ketchupu curry.Jeżeli nie macie w domu oliwy z oliwek, możecie zamarynować kurczaka w oliwie z suszonych pomidorów. Jest bardzo aromatyczna.![]()
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się