Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto curry z dynią i kurczakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na risotto z dynią i kurczakiem - aromatyczne i bardzo smaczne danie danie kuchni włoskiej z orientalną nutką curry. 

Składniki:

RISOTTO

ryż arborio 160 gramów
cebula szalotka 2 sztuki
dynia hokkaido 200 gramów
bulion 700 mililitrów
śmietanka 30% 6 łyżek
parmezan starty 2 łyżki
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

KURCZAK

pierś z kurczka 250 gramów
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto curry z dynią i kurczakiem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z pieczoną dynią oraz kurczakiem curry. Jego smak podkreśla wędzona papryka oraz pikantna i lekko owocowa nuta parmezanu. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a smaki i aromaty pyszne ze sobą współgrają.

Jak zrobić risotto curry z dynią i kurczakiem?

1

Małą dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 50 - 55 minut. Po upieczeniu kroimy ją w małą kostkę.

* Z pozostałych upieczonych kawałków dyni możemy przygotować mus, który wykorzystamy do rozmaitych dań m.in. makaronów, ciast, ciasteczek, deserów czy naleśników.

2

Oliwę mieszamy z przyprawą curry, szczyptą soli oraz pieprzu. Kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy ją do marynaty. Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie smażymy na patelni i odkładamy na talerzyk.

3

Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle wymieszanym z łyżką oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodajemy do niego wędzoną paprykę mieloną.

4

Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego śmietankę, upieczoną dynię oraz kawałki kurczaka. Na koniec dodajemy także starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak