Risotto to jedno z najpyszniejszych dań, jakie można ugotować z ryżu. A do tego, kiedy zrobicie je raz, kolejne pójdą szybko i łatwo.
Kiedy będziecie robić risotto po raz pierwszy, musicie być cierpliwi i pamiętać o kilku ważnych elementach. Wlewając bulion do Waszego ryżu, róbcie to powoli i po trochu. Niech płyn przykryje ryż, ale tylko nieznacznie. Regularnie mieszajcie i kiedy część płynu wyparuje lub wsiąknie i ryż zrobi się gęsty, znów dolejcie bulion. Powtarzajcie te kroki aż dodacie cały bulion, a Wasze risotto zredukuje się do odpowiedniej konsystencji. Pamiętajcie, że kluczem w tym kroku jest cierpliwość. Jeśli lubicie dania naprawdę aromatyczne, bez wahania dodajcie więcej oregano, pieprzu, suszonego czosnku lub mieszanki ziół kuchni włoskiej. A jeśli nie przepadacie za krewetkami, nie przejmujcie się! One są tylko dodatkiem. Risotto możecie równie dobrze zrobić w wersji wegetariańskiej.
I nie zapominajcie! Kiedy zrobicie risotto chociaż raz, kolejne pójdą jak z płatka a przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Dokładną listę potrzebnych składników i proporcji znajdziesz klikając w link poniżej: