rigatoni z ajvarem, papryką, suszonymi pomidorami i cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    rigatoni 400g
  • papryka czerwona

    1
  • papryka biała

    1
  • ajvar

    3 kopiaste łyżki
  • pomidor

    1 duży
  • pomidory suszone

    6
  • oliwa z suszonych pomidorów

    1,5 łyżki
  • cukinia

    1 mała
  • czosnek

    1 ząbek
  • szalotka

    1
  • oregano

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Pomidor za pomocą rozdrabniacza miksujemy na drobno. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, suszone pomidory w paski a czosnek i szalotkę drobno siekamy.
Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażamy czosnek i szalotkę ok.2 minut, następnie dodajemy cukinię, paprykę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Po upływie czasu dodajemy rozdrobnione pomidory, suszone pomidory i ajvar. Zmniejszamy ogień i smażymy całość ok.3-4 minut. W międzyczasie doprawiamy całość solą, pieprzem i oregano. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy dokładnie z sosem.
Makaron można podawać z parmezanem lub z fetą.
brioszka
Polecam użyć domowego ajvaru. Przygotowanie go nie zajmuje sporo czasu a efekt jest 100 razy lepszy niż smak kupionego. Ja swój słoiczek dostałam w prezencie od znajomej Serbki i jest pyszny! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 02.09.2015 10:00
pyszne danie
dollce 01.09.2015 23:50
Super przepis :)
Wiktoria29 01.09.2015 19:22
zastanawiałam się ostatnio co zrobić z ajvarem , już wiem :) dzięki za pomysł, wypróbuję
Małgorzata Pin 01.09.2015 19:11
Wygląda smakowicie.
Jadwiga/Jaga85 01.09.2015 17:20
Super smaki!
marzut 01.09.2015 15:29
super przepis :)
cukiereczek 01.09.2015 15:04
danie które chętnie bym zjadła
ania2610 01.09.2015 13:07
wspaniałe danie!
paulina2157 01.09.2015 12:04
PYSZNIE WYGLĄDA

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat