Rigatoni w sosie z bekonu i pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Makaron rigtoni (kolanka)

    50 dag
  • boczek wędzony

    5 plastrów
  • pomidory

    1 kg
  • oliwa

    1 łyżka
  • cebula

    1
  • Świeże chili

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek wędzony drobno pokroić, podobnie cebulę i świeże chili. Pomidory sparzyć, ściągnąć z nich skórkę, miąższ grubo posiekać. Makaron gotować w rondlu do momentu aż będzie al dente. Odcedzić na sicie, trzymać w cieple. Jeszcze w trakcie gotowania makaronu rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić boczek, cebulę i chili, smażyć mieszając około 3 min. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, jeszcze dogotować klika chwil na zmniejszonym ogniu. Wlać sos do rondla z odcedzonym, ciepłym makaronem i wymieszać. Posypać wiórkami sera i świeżo zmielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agata1722 05.05.2011 19:25
ambitny przepis
iwona332 22.09.2010 22:38
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat