Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Pomidory zmiksować w blenderze, przełożyć na patelnię i gotować aż zgęstnieje. Obrane papierówki bez gniazdek nasiennych i paprykę pokroić w kostkę. Oba rodzaje cebuli również pokroić, ale bardzo drobno. Paprykę, jabłka, cebule, pokrojony drobno ogórek konserwowy i rozgnieciony ząbek czosnku przełożyć do garnka z sosem pomidorowym, doprawiać solą ziołową i pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodać cukier, gotować, aż wszystko zmięknie. Doprawić sos oregano, wlać oliwę, sok pomidorowy, ponownie gotować przez kilka minut cały czas mieszając, sos powinien być już gęsty, ale większość warzyw powinna być widoczna, nie mogą tworzyć jednolitej papki.
Gorący relish przełożyć do słoików, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem aż ostygną.