Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cebula czerwona

    3 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • oliwki czarne

  • Dorada

    2 szt.
  • oliwa

Lista składników

  • oregano

  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
Cebule koimy w krążki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość polewamy oliwą z oliwek
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
Posypujemy oregano oraz pieprzem i wstawiamy na około 18 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150̊C. Po wyjęciu, dodajemy przekrojone oliwki.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
Dorady filetujemy, posypujemy solą, pieprzem oraz oregano.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i układamy na niej filety z dorady, skórą do dołu. Patelnię szczelnie przykrywamy folią aluminiową, tak aby powietrze ze środka nie wydostawało się na zewnątrz. W ten sposób smażymy rybę na niewielkim ogniu, nie dłużej niż 3 minuty. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na kilka minut, nie zdejmując jednak folii aluminiowej.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
Doradę podajemy zapieczoną cebulą i oliwkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat