Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rcuszki placuszki z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 250 ml
mąka 4 lyżki
drożdże 50 gram
Cynamon mielony Prymat
cukier drobny 1 łyżka
cukier puder
jajko 1 szt
olej do smażenia
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Rcuszki placuszki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Do letniego mleka pokruszyć drożdże dodać łyżkę cukru ,szczyptę soli oraz łyżkę mąki .Dokładnie wszystko wymieszać , przykryć ścierką i odstawić na 30 minut.
Jabłka dokładnie umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem , obrać ze skórek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Po upływie 30 minut do ciasta dodać potarte jabłuszka oraz pozostałą mąkę , jajko oraz szczyptę cynamonu , dokładnie wymieszać .Konsystencja ciasta ma być gęsta, taka jak do placków ziemniaczanych, więc w razie potrzeby dodać więcej mąki.Odstawić na 15 minut.
Krok 1 - Rcuszki placuszki z jabłkami foto
2
Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia,na patelni formować niewielkie placuszki. Piec na rumiano z obu stron . Po wyjęciu z tłuszczu układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem , tak by wchłonął się nadmiar tłuszczu.
Krok 2 - Rcuszki placuszki z jabłkami foto
3
Przed podaniem placuszki posypać cukrem pudrem.Podawać na ciepło.Smacznego
Krok 3 - Rcuszki placuszki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak