Razowy chleb z miodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka razowa

    60 dag
  • mąka pszenna

    15 dag
  • miód

    2 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżka
  • woda letnia

    450 ml
  • drożdże

    5 dag
  • słonecznik

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Razowy chleb z miodem foto
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą. Robimy w nich "dołek". Wlewamy wodę i dodajemy drożdże. Rozkruszamy je, po czym łączymy z niewielka ilością mąki, by wyszła "papka". Zasypujemy odrobiną mąki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 50-60 min. w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Razowy chleb z miodem foto
Po tym czasie zagniatamy całość, dodajemy miód, masło i mieszamy. Wykładamy do dwóch keksówek, odstawiamy jeszcze na jakieś pół godzinki, by podwoiło swą objętość.
Krok 3 - Razowy chleb z miodem foto
Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy ok 45 min. w 200st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 09.04.2013 06:28
musi byc smaczny
jasiek 08.04.2013 23:32
doskonałe pieczywo
Fiffi 08.04.2013 22:15
musi być przepyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat