Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowy chleb z miodem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 60 dag
mąka pszenna 15 dag
miód 2 łyżka
sól 1 łyżka
masło 2 łyżka
woda letnia 450 ml
drożdże 5 dag
słonecznik 1

Przepis i sposób przygotowania na: Razowy chleb z miodem

Kroki postępowania

1
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą. Robimy w nich "dołek". Wlewamy wodę i dodajemy drożdże. Rozkruszamy je, po czym łączymy z niewielka ilością mąki, by wyszła "papka". Zasypujemy odrobiną mąki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 50-60 min. w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Razowy chleb z miodem foto
2
Po tym czasie zagniatamy całość, dodajemy miód, masło i mieszamy. Wykładamy do dwóch keksówek, odstawiamy jeszcze na jakieś pół godzinki, by podwoiło swą objętość.
Krok 2 - Razowy chleb z miodem foto
3
Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy ok 45 min. w 200st.
Krok 3 - Razowy chleb z miodem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 09.04.2013 06:28
musi byc smaczny
jasiek 08.04.2013 23:32
doskonałe pieczywo
Fiffi 08.04.2013 22:15
musi być przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak