Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowo-szpinakowe naleśniki

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka razowa 0,5 szklanki
mąka tortowa 2 łyżki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
mleko 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 szczypta
Nadzienie:
Świeże liście szpinaku 400-500 gram
ser feta 1/3 opakowania
cebula 1 sztuka
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Razowo-szpinakowe naleśniki

Kroki postępowania

1
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy.
Z gotowego ciasta wylewamy porcje na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
Wychodzi około 10 naleśników (patelnia o średnicy 18 cm)
Krok 1 - Razowo-szpinakowe naleśniki foto
2
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej liście szpinaku. Chwilkę razem smażymy, aż liście staną się miękkie. Zdejmujemy z ognia. Dokładamy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy całość, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku.
Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki po czym składamy je na połowę.
Podajemy na ciepło.
Krok 2 - Razowo-szpinakowe naleśniki foto
3
W dzieciństwie naleśniki jadłam tylko na słodko. Teraz lubię eksperymentować i wymyślać różne ich wersje. Ta jest nie tylko zdrowa, ale bardzo smaczna.
Krok 3 - Razowo-szpinakowe naleśniki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 21.02.2014 08:39
moje smaki..pycha
gusia1000 17.02.2014 00:29
Na pewno są pyszne.
paula99926 24.01.2014 21:53
super się prezentują :)
Monika58 19.01.2014 21:32
smaczne, jak omleciki
stokrotka 19.01.2014 20:12
super danie i piękne zdjęcie
Olga_SK 19.01.2014 18:34
Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem! Pycha :) Tylko zamiast fety dodaję lazur, bo lubię taki zdecydowany smak :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak