Razowo-szpinakowe naleśniki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka razowa

    0,5 szklanki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • mleko

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • Nadzienie:

  • Świeże liście szpinaku

    400-500 gram
  • ser feta

    1/3 opakowania
  • cebula

    1 sztuka
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Razowo-szpinakowe naleśniki foto
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy.
Z gotowego ciasta wylewamy porcje na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
Wychodzi około 10 naleśników (patelnia o średnicy 18 cm)
Krok 2 - Razowo-szpinakowe naleśniki foto
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej liście szpinaku. Chwilkę razem smażymy, aż liście staną się miękkie. Zdejmujemy z ognia. Dokładamy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy całość, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku.
Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki po czym składamy je na połowę.
Podajemy na ciepło.
Krok 3 - Razowo-szpinakowe naleśniki foto
W dzieciństwie naleśniki jadłam tylko na słodko. Teraz lubię eksperymentować i wymyślać różne ich wersje. Ta jest nie tylko zdrowa, ale bardzo smaczna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 21.02.2014 08:39
moje smaki..pycha
gusia1000 17.02.2014 00:29
Na pewno są pyszne.
paula99926 24.01.2014 21:53
super się prezentują :)
Monika58 19.01.2014 21:32
smaczne, jak omleciki
stokrotka 19.01.2014 20:12
super danie i piękne zdjęcie
Olga_SK 19.01.2014 18:34
Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem! Pycha :) Tylko zamiast fety dodaję lazur, bo lubię taki zdecydowany smak :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat