Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowo-pszenny chlebek ze siemieniem lnianym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 350 g
mąka pszenna 150 g
drożdże 40 g
siemię lniane 2 łyżki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
otręby pszenne 2 łyżki
jajko 1 szt
sól 2 płaskie łyżeczki
woda 300 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Razowo-pszenny chlebek ze siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę pszenną i razową,sól oraz siemię lniane.Drożdże utrzeć z cukrem i wymieszać z wodą.Rozczyn wlać do mąki,dodać olej i wyrobić ciasto.Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 1 - Razowo-pszenny chlebek ze siemieniem lnianym foto
2
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować 2 okrągłe bochenki.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,otręby wysypać na papier tworząc dwa okręgi.Chlebki ułożyć na otrębach,posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać siemieniem.Odstawić ponownie do wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika żyletką porobić nacięcia na bochenkach.
Krok 2 - Razowo-pszenny chlebek ze siemieniem lnianym foto
3
Piec 35-40 minut w temp. 200 stopni.Po upieczeniu chlebki ułożyć na kratce i pozostawić do wystygnięcią.
Każdy chlebek po upieczeniu ważył 430 g.
Krok 3 - Razowo-pszenny chlebek ze siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 27.11.2013 09:20
super chlebek
Lis 26.11.2013 23:27
Smacznie się ten chlebek zapowiada:)
KasiaK90 26.11.2013 20:07
super domowy chlebuś
Niki22 26.11.2013 19:59
mmm świetnie wygląda napewno pyszny :)
migotka28 26.11.2013 18:51
apetyczny bocheneczek
Stenka 26.11.2013 18:13
Ale bym zjadła taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak