Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowe pierogi z fasolą i ziemniakami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl.
mąka krupczatka 1 szkl.
otręby pszenne 1/2 szkl.
drożdże 10 gram
woda ciepła
sól
olej rzepakowy 5 łyżek
fasola biała z puszki 1 puszka
ziemniaki ugotowane 200 gram
majeranek 2 łyżki
cebula 2 szt.
tłuszcz do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Razowe pierogi z fasolą i ziemniakami

Mąki, łyżeczkę soli i otręby wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w niepełnej szklance wody i wlewamy do sypkich składników, wyrabiamy aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy kółka - ja robię to szklanką.

Cebule drobno siekamy i rumienimy na tłuszczu.
Fasolę wsypujemy na sito płuczemy, osączamy i wkładamy do miski. Do fasoli dodajemy ziemniaki i razem blendujemy. Do masy dodajemy majeranek, cebule, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - mieszamy.

Na każdym krążku ciasta kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy.

Gotujemy 6-7min od wypłynięcia.

Ja bardzo je lubię z jogurtem greckim doprawionym sokiem z limonki, można podawać ze śmietaną, okraszone smażoną cebulką lub z jogurtem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 27.02.2014 08:36
dla mnie dobre danie
Stenka 26.02.2014 18:48
ciekawy przepis
jowant 26.02.2014 17:41
o takich jeszcze nie próbowałam..
jowant 26.02.2014 17:41
o takich jeszcze nie próbowałam..
gibli 26.02.2014 17:10
muszą być smaczne)
Konczi 26.02.2014 17:06
fajny pomysł na pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak