Ravioli z ricottą i porem

Ravioli z ricottą i porem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200gr lub semolina
  • jajka

    2 szt
  • Farsz:

  • ricotta

    125 gr
  • ziemniaki ugotowane

    250 gr
  • por (biała część)

    1-2 szt
  • masło do smażenia

  • salsa

    (opcjonalnie)
  • szczypiorek

  • masło do smażenia

  • śmietana

    50-100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ravioli z ricottą i porem foto
Mąkę połączyć z jajami,dokładnie wyrobić (ok 15 minut) następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Po półgodzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na bardzo cienki placek,prawie że prześwitujący.

Ps. Jeśli chodzi o użytą mąkę, to może być pszenna lub semolina albo jeszcze pół na pół. Najlepiej poeksperymentować dopóki nie dojdziecie czy smakują wam bardziej al dente, czy bardziej miękkie, czy jeszcze takie przypominające pierogi. U mnie najlepiej sprawdzają się z mąki pół na pół, czyli półowa semoliny i połowa pszennej.
Ogólnie zasada jest taka: na każde 100 gr mąki jedno jajko, w zależności od ilości osób można sobie ilość pasty powiększyć.

I najważniejsze - rozwałkować dosłownie na 1mm grubości, jeśli macie maszynkę to nie będzie problem,ręcznie trzeba się trochę pomęczyć,ale żeby ravioli były pyszne nie mogą mieć grubej"skóry".
Krok 2 - Ravioli z ricottą i porem foto
z połowy ciasta wyciąć kwadraty 2,5 cm na 2,5 cm (lub więskze jak kto woli i lubi), nakładać łyżeczkę farszu w równych odstępach
Krok 3 - Ravioli z ricottą i porem foto
przykryć drugą połową ciasta lub wyciętym kawałkiem ciasta o szerokości i długości, jak ten na dole ( jak wygodniej komu);
Krok 4 - Ravioli z ricottą i porem foto
przygniatając lekko by usunąć powietrze i zlepiać boki przyciskając, ciasto jest dość elastyczne, można je w razie potrzeby naciągnąć, przesunąć itp.
Krok 5 - Ravioli z ricottą i porem foto
Ciąć ravioli
Krok 6 - Ravioli z ricottą i porem foto
następnie je jeszcze dla estetyki wyrównać i odciąć niepotrzebne kawałki ciasta
Krok 7 - Ravioli z ricottą i porem foto
Farsz:ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać ricottę oraz podsmażone na maśle cienko pokrojone pory.Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem;
Krok 8 - Ravioli z ricottą i porem foto
Ravioli gotować w osolonym wrzątku kilka minut (ok.5 minut).
Ja podałam je z salsą ze szczypiorku: na patelni rozstopić masło,dodać posiekany szczypiorek, lekko podsmażyć, dodać śmietane, wymieszać, zdjąć z ognia. Kłaść po kilka łyżek na wierzch ravioli rozłożonych na talerze.
Krok 9 - Ravioli z ricottą i porem foto
Odrobina świeżo zmielonego pieprzu i gotowe.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mysza75

31.10.2013 13:08
Jak pysznie wyglądają

Anna133

08.08.2013 11:02
genialne cudeńko

Alex_M

09.07.2013 16:34
to musi być mega-pyszne!!

adelajda

13.06.2013 08:54
na pewno smaczne

Joanna108

12.06.2013 21:37
zdecydowanie moje klimaty :)

gosia56

12.06.2013 21:05
napewno pyszne

Stenka

09.06.2013 08:29
ciekawy przepis

Kulinarna Ja

08.06.2013 22:14
ale pyszności!

fotoviderek

08.06.2013 08:29
Przepyszne i piękne. Mniam, mniam :)

arbuzowo

07.06.2013 21:51
wyglądają bardzo zachęcająco :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat