Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli z dynią i serem pleśniowym

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli z dynią i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • dynia

    1/2 szt.
  • ser pleśniowy niebieski

    120 g
  • jajko

    1 szt.
  • śmietana 30%

    100 ml
  • oliwa

Ciasto

  • semolina

    100 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • jajka

    2 szt.
  • oliwa

Lista składników

  • imbir mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
Dynię obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Kilka kawałków odkładamy do przygotowania sosu. Pozostałą część gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną dynię odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180̊C na około 10 minut, żeby z dyni odparował namiar wody.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
Ciasto: z podanych składników przygotowujemy ciasto na ravioli. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy w nim małe kółka np. za pomocą szklanki.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
Po wyjęciu, rozdrabniamy kawałki dyni za pomocą blendera, dodajemy około 100 g sera pleśniowego i miksujemy aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę. Przyprawiamy imbirem oraz gałką muszkatołową i wbijamy jajko. Całość solimy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz odstawiamy na chwilę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
Na połowę kółek z ciasta nakładamy przygotowany farsz z dyni
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
Przykrywamy drugim kółkiem i zaciskamy brzegi ciasta.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
Odłożone kawałki dyni kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową i imbirem. Delikatnie podlewamy wodą, aby dynia się nie przypaliła. Dodajemy śmietanę, a po chwili pozostałe 20 g pokrojonego sera pleśniowego. Całość smażymy do momentu, aż ser się rozpuści a sos będzie miał kremowa konsystencję.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
Ugotowane ravioli wyjmujemy z wody, układamy na talerzach i polewamy sosem serowo-dyniowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat