Ratatouille z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    300 g
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryka żółta

    2 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • cukinia

    3 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • pomidor

    8 szt
  • olej

    2 lyzki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ratatouille z boczkiem foto
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i lekko podsmażyć. Cebule pokroić w kostkę. Wrzucić do boczku. Smażyć razem. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2 - Ratatouille z boczkiem foto

Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion. pokroić w dużą kostkę i wrzucić do boczku i cebuli. Smażyć.
Krok 3 - Ratatouille z boczkiem foto

Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w dużą kostkę. wrzucić do rondla i dusić razem.
Krok 4 - Ratatouille z boczkiem foto

Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut.
Krok 5 - Ratatouille z boczkiem foto
W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. całą potrawę przerzucić do garnka, dodać pomidory. dusić.
Krok 6 - Ratatouille z boczkiem foto
Bakłażana opłukać, pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju. Przesmażyć. dodać do garnka. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 17.08.2014 20:45
Pyszny obiad u Ciebie.
cukiereczek 16.08.2014 08:17
bardzo sycące i apetyczne danie.
Lidzia 16.08.2014 08:10
Smakowite.
asiczekz 16.08.2014 00:08
mmm wygląda pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat