Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ratatouille z boczkiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 300 g
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
papryka żółta 2 szt
papryka czerwona 2 szt
cukinia 3 szt
bakłażan 1 szt
pomidor 8 szt
olej 2 lyzki
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ratatouille z boczkiem

Kroki postępowania

1
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i lekko podsmażyć. Cebule pokroić w kostkę. Wrzucić do boczku. Smażyć razem. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 1 - Ratatouille z boczkiem foto
2

Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion. pokroić w dużą kostkę i wrzucić do boczku i cebuli. Smażyć.
Krok 2 - Ratatouille z boczkiem foto
3

Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w dużą kostkę. wrzucić do rondla i dusić razem.
Krok 3 - Ratatouille z boczkiem foto
4

Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut.
Krok 4 - Ratatouille z boczkiem foto
5
W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. całą potrawę przerzucić do garnka, dodać pomidory. dusić.
Krok 5 - Ratatouille z boczkiem foto
6
Bakłażana opłukać, pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju. Przesmażyć. dodać do garnka. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.
Krok 6 - Ratatouille z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 17.08.2014 20:45
Pyszny obiad u Ciebie.
cukiereczek 16.08.2014 08:17
bardzo sycące i apetyczne danie.
Lidzia 16.08.2014 08:10
Smakowite.
asiczekz 16.08.2014 00:08
mmm wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak