RATATOUILLE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    3 sztuki
  • pomidor

    4 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • bakłażan

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - RATATOUILLE foto
Papryki pokroić w kawałki, cebulę posiekać w piórka.
Pomidory pokroić, usunąć pestki z sokiem. Cukinię pokroić w plasterki.
Bakłażan pokroić w kostkę, posolić i zostawić by wypuścił sok.
Krok 2 - RATATOUILLE foto
Przesmażyć cebulę na oliwie, dodać paprykę i smażyć przez 5 minut.
Do papryki z cebulą dodać bakłażan i zmiażdżony czosnek.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Dodać pomidory i cukinię oraz przyprawy i dusić pod przykryciem
przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę i odparować, nie mieszać zbyt często.
Krok 3 - RATATOUILLE foto
Można dodać przecieru pomidorowego. Można podawać ze świeżą bagietką i kiełbaską bądź po wegetariańsku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BeataJ 30.09.2012 21:09
rewelacja
Małgorzata106 30.09.2012 19:35
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat