Przepis i sposób przygotowania na: Ratatouille
Cukinię pokroić na centymetrowe plasterki i podsmażyć na patelni, na oleju przez około 2-3 minuty. Przełożyć do większego garnka.
Paprykę oczyścić, pokroić na paski ( u mnie wcześniej obrana ze skórki) i podsmażyć na patelni na oleju przez około 5 minut. Przełożyć do większego garnka.
Na patelni, na oleju podsmażyć przez około 5 minut bakłażana. Przełożyć do garnka z warzywami.
Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni, na oleju podsmażyć przez około 5 minut cebulę i czosnek. Następnie przełożyć do garnka z warzywami.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć przez około 10 minut. Następnie przełożyć do garnka z warzywami.
Warzywa dusić pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu je mieszając.
Na koniec dodać posiekaną bazylię oraz natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.