Raki w winnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • raki

    3 kg
  • marchew

  • cebula

  • szalotki

    5 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • tymiane,

    4 gałązki
  • kope

    1/2 pęczka
  • wino białe wytrawne

    1/2 butelki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta
  • masło

    10 dag
  • woda

    1 litr
  • mleko

    2 litry
  • sól

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łowione w czystych skandynawskich strumieniach, rzekach i jeziorach są wyjątkowym rarytasem. Same w sobie mają tak szlachetny smak, że podaje się je we własnym sosie, bez żadnych innych dodatków. No, może jedynie z kieliszkiem czystej, porządnie oziębionej wódki
Raki wyszoruj szczoteczką i dokładnie wypłucz. Cebulę i szalotki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na połowie masła, dodając zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany tymianek, listek laurowy i pieprz w ziarnach. Teraz obierz marchewkę. Białe wino oraz wodę dolej do podsmażonej cebuli. Wrzuć marchewkę i gotuj razem około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj niezbyt drobno posiekany koperek. Zagotuj mleko z dodatkiem soli. Pojedynczo wrzucaj raki. Garnek przykryj i szybko doprowadź do wrzenia. Następnie wylej mleko i dokładnie wypłucz raki w ciepłej wodzie. Przełóż je do wywaru winnego i gotuj 5 minut. Wyjmij i ułóż na półmisku w piramidkę. Pozostały wywar gotuj jeszcze chwilę, dodaj pieprz cayenne i pozostałe masło. Przygotowany w ten sposób sos podawaj do raków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 21.11.2011 10:04
super
Karolcia12 20.11.2011 22:37
chnie bym wypróbowala to danie
zielonamorelka 20.11.2011 22:11
hmmm ciekawy przepis raków jeszcze nie jadłam w mojej mieścinie nawet ich pewne nie dostanę by wypróbować;(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat