Ragout- królik duszony w winie

Ragout- królik duszony w winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nogi z królika

    600 g
  • pomidory

    4 szt
  • wino białe wytrawne

    1/2 szkl
  • boczek wędzony

    100 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • woda

    2-3 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • sól i pieprz

  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • smalec

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy grubsze kości i panierujemy w mące. Kładziemy na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem, smażymy mieszając. Kiedy delikatnie się zrumieni dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Dodajemy do mięsa razem z posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Całość podlewamy winem oraz wodą. Dusimy pod przykryciem koło 40 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę. Tak przygotowanego królika podajemy z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

08.09.2016 08:36
Dawno nie jadłam a wygłąda smacznie

IZABELA29

26.09.2015 10:58
smaczne i delikatne mięsko

sammakko

22.09.2015 22:39
Dziękuje bardzo :) Jeżeli królika przygotuje się w odpowiedni sposób może smakować podobnie do kurczaka ;)

Ewa Wojtaszko

22.09.2015 16:47
nigdy nie jadłam królika,,,

Wacław

22.09.2015 13:55
przepyszne danie :-)

Mniam

22.09.2015 12:06
Smaczne i delikatne mięsko wspaniale przygotowane.

Saga123

22.09.2015 11:01
ciekawy pomysł :)

luna76

22.09.2015 10:57
wspaniałe danie :)

Kuchenka

22.09.2015 10:43
wspaniale wygląda

Futka

22.09.2015 10:09
Świetna i niezwykle smakowita propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat