Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mleko 2 szklanki
wiórki kokosowe 100 g
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło 1 kostka
spirytus 1/2 kieliszka
Do dekoracji:
wiórki kokosowe 100 g
margaryna 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
poncz
woda 1/2 szklanki
cytryny 1/2 szt
wódka 1 kieliszek
herbatniki 2 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello

Żółtka oddzielić od białek. Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, miksując dodać żółtka. Wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temp.180 st C.

1 szklankę mleka zagotować, w drugiej wymieszać budyń, cukier waniliowy i zamoczyć wiórki. Gdy mleko będzie się gotować wlać namoczone wiórki i ugotować je tak jak budyń. Ostudzić.

Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Nasączyć. Miękkie masło utrzeć, dodać cukier puder, a potem po łyżce budyń kokosowy. Na końcu wlać spirytus.

1/3 masy wyłożyć na spód ciasta, przykryć herbatnikami. Ciastka również delikatnie nasączyć. Wyłożyć kolejna część kremu, przykryć biszkoptem i rozsmarować na wierzchu resztę kremu. Margarynę rozpuścić, dodać cukier puder i wiórki, podsmażyć na złoty kolor. Wystudzone wiórki wysypać na wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 09.03.2014 12:19
Smaczne ciasto.
Magula 09.03.2014 08:45
Super ciasto!
monisia1977 09.03.2014 08:29
fajne ciacho
malaczarna23 09.03.2014 07:14
wyśmienite ciasto:) uwielbiam
czarrna 08.03.2014 22:32
Dziękuję :)
Milka100 08.03.2014 22:11
pyszne rafaello
Kuchenka 08.03.2014 21:51
Super jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak