Racuszki z makiem

Racuszki z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • mak

    3 łyżki
  • jajko

    3 sztuki
  • jabłka

    3 sztuki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • kefir

    2,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuszki z makiem foto
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z suchym makiem, cukrem, sodą i szczyptą soli, dodać pokrojone w większą kostkę jabłka i wszystko wymieszać,
Krok 2 - Racuszki z makiem foto
następnie dodać jajka i kefir, dokładnie wymieszać ma nam powstać gęste ciasto.
Krok 3 - Racuszki z makiem foto
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim małe racuszki z dwóch stron na złoty kolor
po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące posypane sporą ilością cukru pudru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 29.01.2015 07:08
bardzo fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat