Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki drożdżowe z cukinią

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka 3 szklanki
otręby pszenne 3 łyżki
jajko 3 sztuki
mleko 1,5 szklanki
drożdże świeże 4 dag
cynamon Prymat 3/4 łyżeczki
sól szczypta

DODATKOWO

cukinia 1 młoda
cukier puder do podania
olej do smażenia

Porada

Racuszki wyszły pulchne, cukinia fajnie zmiękła i nadała im wilgotności!

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki drożdżowe z cukinią

Kroki postępowania

1
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy pod przykryciem do podrośnięcia (około 7-10 minut).
Między czasie w misce w której będziemy wyrabiać ciasto umieszczamy pozostałe składniki: pozostałą mąkę pszenną, otręby, jajka, łyżkę cukru, cynamon oraz szczyptę soli. Składniki mieszamy.
Krok 1 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
2
Do połączonych wlewamy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 10-15 minut. Ciasto powinno być dość rzadkie- o konsystencji śmietany.
Krok 2 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
3
Jeśli ciasto wyrabia za nas robot, to między czasie cukinię ścieramy na tarte o grubych oczkach. Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie cukinie przygotowujemy wcześniej.
Krok 3 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
4
Gotowe ciasto łączymy z cukinią. Po dokładnym połączeniu składników cukiniowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia. Miskę w której wyrasta przykrywamy ściereczką.
Krok 4 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje wyrośniętego ciasta. Aby dobrze się nam nabierało i ściągało z łyżki wcześniej maczamy ją w rozgrzanym oleju.
Krok 5 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
6
Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Krok 6 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 31.12.2015 11:18
Bardzo apetyczne.
SzczyptaChili 31.12.2015 11:11
Wytrawne racuszki , moje ulubione :)
gusia1000 31.12.2015 02:26
Dobre takie.
dollce 30.12.2015 22:29
pyszności ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak