Racuszki drożdżowe z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • mąka

    3 szklanki
  • otręby pszenne

    3 łyżki
  • jajko

    3 sztuki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • drożdże świeże

    4 dag
  • cynamon Prymat

    3/4 łyżeczki
  • sól

    szczypta

DODATKOWO

  • cukinia

    1 młoda
  • cukier puder

    do podania
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy pod przykryciem do podrośnięcia (około 7-10 minut).
Między czasie w misce w której będziemy wyrabiać ciasto umieszczamy pozostałe składniki: pozostałą mąkę pszenną, otręby, jajka, łyżkę cukru, cynamon oraz szczyptę soli. Składniki mieszamy.
Krok 2 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
Do połączonych wlewamy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 10-15 minut. Ciasto powinno być dość rzadkie- o konsystencji śmietany.
Krok 3 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
Jeśli ciasto wyrabia za nas robot, to między czasie cukinię ścieramy na tarte o grubych oczkach. Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie cukinie przygotowujemy wcześniej.
Krok 4 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
Gotowe ciasto łączymy z cukinią. Po dokładnym połączeniu składników cukiniowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia. Miskę w której wyrasta przykrywamy ściereczką.
Krok 5 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje wyrośniętego ciasta. Aby dobrze się nam nabierało i ściągało z łyżki wcześniej maczamy ją w rozgrzanym oleju.
Krok 6 - Racuszki drożdżowe z cukinią foto
Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Jadwiga/Jaga85
Racuszki wyszły pulchne, cukinia fajnie zmiękła i nadała im wilgotności!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 31.12.2015 11:18
Bardzo apetyczne.
SzczyptaChili 31.12.2015 11:11
Wytrawne racuszki , moje ulubione :)
gusia1000 31.12.2015 02:26
Dobre takie.
dollce 30.12.2015 22:29
pyszności ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat