Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki biszkoptowo- orkiszowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 1,5 łyżki
otręby 1,5 łyżki orkiszowe
mąka 8 dag
proszek do pieczenia szczypta
sól szczypta
olej do smażenia
kiwi 8-9 dojrzałych owoców
cukier puder do podania

Porada

Racuszki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Pysznie smakują podane w towarzystwie świeżych owoców!

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki biszkoptowo- orkiszowe

Kroki postępowania

1
Owoce kiwi obieramy i kropimy w pasterki około 0,5 cm.
Krok 1 - Racuszki biszkoptowo- orkiszowe foto
2
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier, a w dalszej kolejności stopniowo żółtka.
Krok 2 - Racuszki biszkoptowo- orkiszowe foto
3
Do puszystej masy jajecznej dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz otręby. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Krok 3 - Racuszki biszkoptowo- orkiszowe foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej. Plasterki kiwi zanurzamy w cieście i wykładamy na ciepły tłuszcz.
Krok 4 - Racuszki biszkoptowo- orkiszowe foto
5
Racuszki smażymy z dwóch storn do zrumienienia. Gotowe umieszczamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 5 - Racuszki biszkoptowo- orkiszowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 24.12.2015 20:56
super placuszki! extra deser.
gusia1000 20.12.2015 00:05
Pycha, nic dodać, nic ująć.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak