Racuchy z poziomkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    pół litry
  • jajko

    3 sztuki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • mąka

    3 szklanki
  • poziomki

    20 dag
  • bita śmietana

    do dekoracji
  • cukier puder

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wlać do garnka, wbić jaja, dać sodę, cukier i sól. Wymieszać mikserem. Dodawać mąkę. Ciasto ma być lejące, gęste. Pod koniec łyżką wmieszać poziomki. Piec na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Posypać cukrem pudrem albo dać na to bitą śmietanę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 19.03.2012 23:24
ale bym teraz zjadła takiego racucha
owocówka 22.11.2011 11:57
uwielbiam
Juleczka20 01.11.2011 22:48
pyszne
KasiaK90 14.07.2011 09:37
super
gacopierz23 26.06.2011 08:54
ja robie na drożdżach muszę spróbować na sodzie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat