Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami z korzenną nutą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mleko 150 mililitr
jajko 2 sztuka
drożdże 30 gram
jabłka 3 sztuka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczka
kardamon 1/4 łyżeczka
aromat rumowy 1/4 łyżeczka
cukier puder 1 łyżka
olej do smażenia 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami z korzenną nutą

Mąkę przesiewamy do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy ze skórki. Dwa ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jedno kroimy na plasterki.
Do mąki dodajemy podrośnięte drożdże i jajka oraz cukier, cukier wanilionwy, aromat, kardamon i cynamon. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu. Odsączamy nadmiar tłuszczu, układając racuchy na ręczniku papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 07.02.2014 07:03
marzą mi się takie ostatnio :)
erym 22.07.2013 11:10
racuszki lubie z ananasa, pyszne sa!
smerfetka79 09.05.2013 23:54
zjadłabym porcję takich racuchów
misia53 12.09.2012 19:11
racuszki to takie trefle przebijają wszystko hihi pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak