Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Racuchy z jabłkami to najwspanialsze smaki dzieciństwa. Są pyszne, puszyste oraz bardzo aromatyczne. Możemy serwować je na deser, śniadanie lub słodki obiad z rozmaitymi dodatkami - cukrem pudrem, syropem klonowym, dżemem lub sezonowymi owocami.

Składniki:

SKŁADNIKI:

mąka 1.5 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko małe 2 sztuki
jabłko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
olej rzepakowy do smażenia 30 mililitrów

DODATKI (do posypania)

cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami

KROK 1. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka i energicznie mieszamy trzepaczką (możemy też użyć miksera). Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrami oraz szczyptą soli. Wszystkie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą oraz gładką masę.

KROK 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy je do masy i ponownie mieszamy. Porcje ciasta nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuchy z obu stron przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec oprószmy je cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak