Racuchy z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    2 szklanki
  • drożdże

    2,5 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier puder

  • jabłka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuchy z jabłkami foto
W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże . Do jajek dodajemy cukier i mieszamy , wlewamy mleko z drożdżami i dalej mieszamy na koniec wsypujemy szklankę mąki mieszamy tak aby ciasto przypominało w konsystencji gęstą śmietanę. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut
Krok 2 - Racuchy z jabłkami foto
Gdy ciasto podwoje swoją objętość . Wsypujemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka
Krok 3 - Racuchy z jabłkami foto
Smażymy nakładając łyżką placki na rozgrzany olej z obu stron około 1 do 2 minut . Aż placuszki nabiorą koloru .
Krok 4 - Racuchy z jabłkami foto
Posypujemy cukrem pudrem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 05.03.2014 21:55
uwielbiam takie racuchy
Wafelek2601 30.10.2012 06:44
Pyszne
Bernadeta1 30.09.2012 17:23
często robię na szybki obiad racuchy - smaczne
Łukasz15 25.08.2012 11:18
Dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat