Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy na sodzie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
maślanka 1,5-2 szklanki
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy na sodzie

Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką. Wbić jajka i wlać maślankę. Ponownie wszystko wymieszać trzepaczką, ewentualnie dolać trochę maślanki lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję, taką, aby dawało się nabierać łyżką, ale z niej nie spływało, podobną do luźnego ciasta drożdżowego. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.01.2016 14:58
lubimy takie racuszki - smażymy z owocami
mirosława4 06.01.2016 13:41
zjadłabym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak