Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 3,2% 1,5 szklanki
jajko 2 sztuki
drożdże świeże 30 gram
cukier kryształ 1 łyżka
jabłka 4 sztuki
olej do smażenia
cukier puder

Porada

Bardzo dobre są również polane czekoladą :)

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe z jabłkami

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 łyżką letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Wyrośnięty rozczyn dodać do przesianej mąki. Wlać resztę mleka i wbić jajka. Miksować do połączenia składników. Przykryć i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie połączyć z wyrośniętym ciastem. Wymieszać i odstawić ok. 15 minut.
Olej rozgrzać na patelni i łyżką kłaść porcje ciasta, formująć niewielkie racuchy. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor na średnim ogniu. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak