Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanka
mąka 3 łyżka
jajko 4 sztuka
mleko 1 szklanka
masło 2 łyżka
cukier 2 łyżka
jabłka 3 sztuka
cukier puder 0,5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe z jabłkami

Drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i niewielką ilością mleka. Mieszamy. Następnie zalewamy pozostałym ciepłym mlekiem i lekko mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. pół godz.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z łyżką cukru na puszysta masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy mąkę, rozczyn i roztopione masło. Wszystko łączymy drewnianą łyżką dodając delikatnie pianę z białek.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Całość odstawiamy na pół godz. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto nakładamy łyżką na średnio rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem. Smacznego. więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 31.10.2012 16:19
robię podobne:)
marines27 25.10.2012 20:46
Przepyszne
1j1o1l1a1 21.09.2012 13:09
tez robie...do środka cukru nie daję :)
Adamorek 21.09.2012 09:49
wczoraj jadłem
mela25 21.09.2012 07:59
wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak