Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 3 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 3 łyżki
mleko 2 szklanki
jaja 2 sztuki

do smażenia

olej

do posypania

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe

Kroki postępowania

1
Do mąki wbijamy jajka.
Krok 1 - Racuchy drożdżowe foto
2
Z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 30 minut "ruszył" :)
Do mąki wlewamy mleko oraz podrośnięty zaczyn.
Krok 2 - Racuchy drożdżowe foto
3
Całość dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek mąki.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę by podrosło.
Krok 3 - Racuchy drożdżowe foto
4
Ciasto łyżką kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy racuszki z obu stron.
Osączamy na ręczniku papierowym. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Racuchy drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 02.07.2014 13:02
pychota!!!
Krystyna32 02.07.2014 12:24
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak