Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy Babci Zosi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dag
mleko 1,5 szkl
jaja 3 szt
sól szczypta
cukier 60 g
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy Babci Zosi

1) ROZCZYN

drożdże + letnie (podgrzane) mleko + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru

2) CIASTO

przesiana mąka + szczypta soli + cukier + jajka + olej + rozczyn = wyrabiamy ciasto

3) ODSTAWIAMY CIASTO ( do podwojenia swojej objętości na 1,5-2 h w ciepłe miejsce)

4) ODRYWAJĄC POJEDYNCZE KAWAŁKI CIASTA FORMUJEMY RACUCHY, A NASTĘPNIE JE SMAŻYMY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak