Racuchy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • drożdże

    4 dag
  • cukier

    1/3 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, w garnuszku rozrabiamy drożdże wraz z odrobiną mleka i łyżką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia, wyrośnięte dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy sól, resztę cukru i mleka, wszystko razem mieszamy na gładką masę i smażymy na płytkim tłuszczu na złoty kolor z obu stron, posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota59 28.01.2014 17:56
ładne, takie rumiane
Wafelek2601 06.12.2012 08:49
Pyszniutkie
IKrakowianka 08.08.2012 22:11
bardzo lubię takie pulchniutkie racuchy
ben-ka 17.05.2012 09:22
lubię takie a najbardziej gorące od razu z patelni.
aginaa 13.02.2012 17:54
wygladaja pysznie
Katarzyna/kate1980 28.11.2011 21:54
uwielbiam racuchy
bami 29.07.2011 11:55
Bardzo lubię racuchy, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
Rogalik 03.07.2011 18:37
pyszne
Anna141 02.07.2011 10:26
bardzo dobre
Agnik 04.05.2011 20:35
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat