Ewa

Rabarbarowa z domowymi lodami waniliowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

  • rabarbar

    800 g
  • brązowy cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    3 łyżki
  • masło

    1 łyża
  • Na masę serową:

  • philadelphia light

    250 g
  • cukier waniliowy

    1-2 łyżki
  • Na kruszonkę

  • masło

    130 g
  • mąka pełnoziarnista

    180 g
  • brązowy cukier

    100 g
  • otręby owsiane

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Formę do tarty za pomocą pędzelka smarujemy albo roztopionym masłem, albo olejem. Obsypujemy mąką.
Umyty i osuszony rabarbar kroimy pod skosem w słupki. Na rozgrzanej patelni topimy łyżkę masła i 2 łyżki brązowego cukru, wrzucamy rabarbar. Smażymy ok. 7- 10 minut, dodajemy cukier waniliowy. Przekładamy na sito, aby usunąć nadmiar soku. Odstawiamy, żeby nieco przestygł.
Z wyżej wymienionych składników robimy kruszonkę. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Do przygotowanej formy przekładamy ciasto francuskie. Widelcem dziurkujemy je i w zależności od naszych umiejętności i piekarskiego wyczucia postępujemy w jeden z dwóch następujących sposobów:
- albo smarujemy teraz ciasto warstwą serka philadelphia utartego z cukrem waniliowym. Wykładamy na to rabarbar i kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - przez pierwsze 25 minut funkcja termoobieg, następnie przez około 20 minut pieczemy jedynie z włączoną grzałką dolną, aby spód ciasta dobrze się upiekł. ;
- albo przed wyłożeniem na ciasto serka philadelphia podpiekamy ciasto w piekarniku (należy albo zastosować tzw. ślepe pieczenie- wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć je chociażby fasolą, albo czuwać z widelcem lub wykałaczką i jak tylko ciasto podczas pieczenia zacznie "wstawać" przebić powstające wzniesienia, piec przez ok. 15 - 20 minut) , przestudzić i dopiero wówczas wyłożyć serek, rabarbar i kruszonkę i ponownie zapiec z włączoną grzałką górną.
Wybór sposobu pieczenia zależy od piekarnika i wyczucia pieczącego.
Innym pomysłem na wykorzystanie tej pysznej kruszonki i rabarbaru jest zapieczenie ich w kokilkach. Do wysmarowanych masłem kokilek wykładamy rabarbar, a na niego dużą warstwę kruszonki. Zapiekamy w piekarniku i podajemy w kokilkach z gałką lodów waniliowych domowej roboty. Rabarbar można również zastąpić innymi owocami- borówkami, jabłkami, czereśniami czy malinami.

Przepis na lody waniliowe w następnej publikacji

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat