Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowa z domowymi lodami waniliowymi
Formę do tarty za pomocą pędzelka smarujemy albo roztopionym masłem, albo olejem. Obsypujemy mąką.
Umyty i osuszony rabarbar kroimy pod skosem w słupki. Na rozgrzanej patelni topimy łyżkę masła i 2 łyżki brązowego cukru, wrzucamy rabarbar. Smażymy ok. 7- 10 minut, dodajemy cukier waniliowy. Przekładamy na sito, aby usunąć nadmiar soku. Odstawiamy, żeby nieco przestygł.
Z wyżej wymienionych składników robimy kruszonkę. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Do przygotowanej formy przekładamy ciasto francuskie. Widelcem dziurkujemy je i w zależności od naszych umiejętności i piekarskiego wyczucia postępujemy w jeden z dwóch następujących sposobów:
- albo smarujemy teraz ciasto warstwą serka philadelphia utartego z cukrem waniliowym. Wykładamy na to rabarbar i kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - przez pierwsze 25 minut funkcja termoobieg, następnie przez około 20 minut pieczemy jedynie z włączoną grzałką dolną, aby spód ciasta dobrze się upiekł. ;
- albo przed wyłożeniem na ciasto serka philadelphia podpiekamy ciasto w piekarniku (należy albo zastosować tzw. ślepe pieczenie- wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć je chociażby fasolą, albo czuwać z widelcem lub wykałaczką i jak tylko ciasto podczas pieczenia zacznie "wstawać" przebić powstające wzniesienia, piec przez ok. 15 - 20 minut) , przestudzić i dopiero wówczas wyłożyć serek, rabarbar i kruszonkę i ponownie zapiec z włączoną grzałką górną.
Wybór sposobu pieczenia zależy od piekarnika i wyczucia pieczącego.
Innym pomysłem na wykorzystanie tej pysznej kruszonki i rabarbaru jest zapieczenie ich w kokilkach. Do wysmarowanych masłem kokilek wykładamy rabarbar, a na niego dużą warstwę kruszonki. Zapiekamy w piekarniku i podajemy w kokilkach z gałką lodów waniliowych domowej roboty. Rabarbar można również zastąpić innymi owocami- borówkami, jabłkami, czereśniami czy malinami.
Przepis na lody waniliowe w następnej publikacji