Przepis i sposób przygotowania na: QUICHE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oliwie rozgrzanej z łyżką masła. Dodajemy szpinak, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia smarujemy łyżką masła. Pozostałe masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na formę kładziemy płat ciasta filo tak, aby wystawał poza nią, i smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta.
Farsz z patelni układamy na cieście, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, oliwki, kapary i posypujemy pokruszonym serem feta. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Ciasto wystające za rant formy zawijamy do środka i smarujemy roztopionym masłem.
Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Rukolę skrapiamy oliwą, mieszamy i wykładamy na upieczony i wystudzony quiche.