Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

QUICHE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Quiche, czyli zapiekany farsz w cieście, tym razem filo. Takie nietypowe połączenie różnych kuchni, ale pyszne. Będziecie wracać do tego przepisu!

Składniki:

liście szpinaku 400 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
suszone pomidory z ziołami 8 sztuk
oliwki zielone Smak 15 sztuk
czarne oliwki Smak 15 sztuk
kapary 1 łyżka
ser feta 200 gramów
jajko 6 sztuk
śmietanka 36% 1/2 szklanki
ciasto filo 6 płatów płatki
masło 130 gramów
oliwa
rukola garść

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: QUICHE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oliwie rozgrzanej z łyżką masła. Dodajemy szpinak, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę do pieczenia smarujemy łyżką masła. Pozostałe masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na formę kładziemy płat ciasta filo tak, aby wystawał poza nią, i smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta.

Farsz z patelni układamy na cieście, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, oliwki, kapary i posypujemy pokruszonym serem feta. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Ciasto wystające za rant formy zawijamy do środka i smarujemy roztopionym masłem.

Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Rukolę skrapiamy oliwą, mieszamy i wykładamy na upieczony i wystudzony quiche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak