QUICHE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

QUICHE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Quiche, czyli zapiekany farsz w cieście, tym razem filo. Takie nietypowe połączenie różnych kuchni, ale pyszne. Będziecie wracać do tego przepisu!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liście szpinaku

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • suszone pomidory z ziołami

    8 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    15 sztuk
  • czarne oliwki Smak

    15 sztuk
  • kapary

    1 łyżka
  • ser feta

    200 gramów
  • jajka

    6 sztuk
  • śmietanka 36%

    1/2 szklanki
  • ciasto filo

    6 płatów płatki
  • masło

    130 gramów
  • oliwa

  • rukola

    garść

Do smaku:

  • sól morska

  • pieprz ziołowy

  • gałka muszkatołowa mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oliwie rozgrzanej z łyżką masła. Dodajemy szpinak, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę do pieczenia smarujemy łyżką masła. Pozostałe masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na formę kładziemy płat ciasta filo tak, aby wystawał poza nią, i smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta.

Farsz z patelni układamy na cieście, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, oliwki, kapary i posypujemy pokruszonym serem feta. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Ciasto wystające za rant formy zawijamy do środka i smarujemy roztopionym masłem.

Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Rukolę skrapiamy oliwą, mieszamy i wykładamy na upieczony i wystudzony quiche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat