Quiche z porem i kabanosem

Quiche z porem i kabanosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    100 g
  • woda zimna

    2 łyżeczki

nadzienie

  • por

    1 szt
  • kabanos

    100 g
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • śmietana słodka

    150 ml
  • jajka

    4 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

  • pieprz biały Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut.
Por pokrojony w plasterki podsmażamy na maśle klarowanym aż zmięknie. Kabanosy kroimy w drobne kawałki. Na podpieczony spód wykładamy por i kabanosy. Całość zalewamy masą jajeczną przygotowaną z jajek, śmietanki, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu.
Pieczemy w 180 stopniach C do ścięcia masy jajecznej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

noninka77

22.04.2014 19:03
mmmm....pycha :)

Smaczna_B

22.04.2014 18:48
co za apetyczny widok...smakowite!

Konczi

22.04.2014 18:02
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat