Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z łososiem i szpinakiem
Tarta ze szpinakiem i łososiem, to szybki pomysł na smaczny obiad!
- pyszna tarta na kruchym spodzie
- doskonale smakuje również drugiego dnia
- można zastąpić szpinak np. brokułami
1. Najpierw robimy ciasto - siekamy masło i zagniatamy z mąką i solą. Dodajemy wodę "ile ciasto zbierze" zwykle to około 1/3 szkl zimnej wody.
2. Ciasto wkładamy na około minimum pól godziny do lodówki.
W tym czasie możne sobie posiekać szpinak i podsmażyć go na maśle, dodając do niego w trakcie smażenia drobno posiekany czosnek.
3. Wystarczy też czasu na pokrojenie łososia w kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
W zależności jaki mamy piekarnik włączamy go, żeby zdążył się nagrzać do 200 stopni.
4. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę.
5. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (ciasto mam nam za dużo nie wyrosnąć).
6. Wkładamy samo ciasto na ok 15 - 20 minut. Podczas tego ubijamy jajko ze śmietanką. Dodaję do tego trochę soli, pieprzu, ziół prowansalskich no i żółty ser.
7. Wyciągamy ciasto. Układamy na nim łososia, szpinak. Zalewamy śmietanką.
8. Pieczemy kolejne około 20 minut (do momentu, aż zacznie nam się rumienić).