Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łosoś

    100 g (surowy)
  • łosoś wędzony

    100 g
  • masło

    1/3 kostki
  • twaróg półtłusty

    80 g
  • limonka

    1,5 sztuki.
  • szalotka

    1 szt.
  • śmietana 30%

    1 łyżka
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • roszponka

    4 garści
  • pomidorki koktajlowe

    5-6 szt.
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • chleb tostowy

    8-10 kromek

Do smaku

  • papryka wędzona

  • koperek suszony

  • kminek mielony

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
Z surowego łososia usuwamy skórę i kroimy go w grubszą kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z 1 limonki i wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180˚C.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
Do miski przekładamy twaróg półtłusty. Ugniatamy go widelcem. Dodajemy posiekaną w drobną kosteczkę szalotkę, miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki. Doprawiamy do smaku suszonym koperkiem i kminkiem. Dokładnie mieszamy. Z łososia wędzonego usuwamy skórę, kroimy go w drobną kostkę i dodajemy do miski, doprawiamy solą. Upieczonego łososia, ugniatamy widelcem, gdy będzie już ładnie rozdrobniony dołączamy go do pasty. Następnie dodajemy łyżkę śmietanę i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
Z chleba tostowego wycinamy kółka i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Kromki chleba możemy również podać w całości, bez wycinania kół. Porcje pasty formujemy za pomocą łyżek i układamy na tostach.
Do małej miseczki wlewamy 2-3 łyżki oliwy, sok z połowy limonki i doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
Na talerzach układamy tosty, obok nich roszponkę i przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Warzywa polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

26.04.2018 23:34
Smaczna, kusząca i ciekawa pasta. ;) ;). Fajnie i pomysłowo podana;);)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat