Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

5.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

łosoś
100 g (surowy)
łosoś wędzony
100 g
masło
1/3 kostki
twaróg półtłusty
80 g
limonka
1,5 sztuki.
szalotka
1 szt.
śmietana 30%
1 łyżka
szczypiorek
1/2 pęczka
Sklep Prymat
roszponka
4 garści
pomidorki koktajlowe
5-6 szt.
oliwa
2-3 łyżki
chleb tostowy
8-10 kromek

Do smaku

Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Koperek suszony Prymat
Kminek mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

Kroki postępowania

1
Z surowego łososia usuwamy skórę i kroimy go w grubszą kostkę.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
2
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z 1 limonki i wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180˚C.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
3
Do miski przekładamy twaróg półtłusty. Ugniatamy go widelcem. Dodajemy posiekaną w drobną kosteczkę szalotkę, miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki. Doprawiamy do smaku suszonym koperkiem i kminkiem. Dokładnie mieszamy. Z łososia wędzonego usuwamy skórę, kroimy go w drobną kostkę i dodajemy do miski, doprawiamy solą. Upieczonego łososia, ugniatamy widelcem, gdy będzie już ładnie rozdrobniony dołączamy go do pasty. Następnie dodajemy łyżkę śmietanę i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
4
Z chleba tostowego wycinamy kółka i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Kromki chleba możemy również podać w całości, bez wycinania kół. Porcje pasty formujemy za pomocą łyżek i układamy na tostach.
Do małej miseczki wlewamy 2-3 łyżki oliwy, sok z połowy limonki i doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
5
Na talerzach układamy tosty, obok nich roszponkę i przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Warzywa polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.04.2018 23:34
Smaczna, kusząca i ciekawa pasta. ;) ;). Fajnie i pomysłowo podana;);)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak