Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łosoś

    100 g (surowy)
  • łosoś wędzony

    100 g
  • masło

    1/3 kostki
  • twaróg półtłusty

    80 g
  • limonka

    1,5 sztuki.
  • szalotka

    1 szt.
  • śmietana 30%

    1 łyżka
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • roszponka

    4 garści
  • pomidorki koktajlowe

    5-6 szt.
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • chleb tostowy

    8-10 kromek

Do smaku

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

  • Koperek suszony Prymat

  • Kminek mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
Z surowego łososia usuwamy skórę i kroimy go w grubszą kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z 1 limonki i wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180˚C.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
Do miski przekładamy twaróg półtłusty. Ugniatamy go widelcem. Dodajemy posiekaną w drobną kosteczkę szalotkę, miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki. Doprawiamy do smaku suszonym koperkiem i kminkiem. Dokładnie mieszamy. Z łososia wędzonego usuwamy skórę, kroimy go w drobną kostkę i dodajemy do miski, doprawiamy solą. Upieczonego łososia, ugniatamy widelcem, gdy będzie już ładnie rozdrobniony dołączamy go do pasty. Następnie dodajemy łyżkę śmietanę i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
Z chleba tostowego wycinamy kółka i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Kromki chleba możemy również podać w całości, bez wycinania kół. Porcje pasty formujemy za pomocą łyżek i układamy na tostach.
Do małej miseczki wlewamy 2-3 łyżki oliwy, sok z połowy limonki i doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32 foto
Na talerzach układamy tosty, obok nich roszponkę i przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Warzywa polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 26.04.2018 23:34
Smaczna, kusząca i ciekawa pasta. ;) ;). Fajnie i pomysłowo podana;);)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat