Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z grzybami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło 10 dag
sól szczypta
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 1 łyżka

Nadzienie

grzyby leśne 1/2 kg
cebula biała 1 sztuka
masło lub margaryna 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 3 sztuki
śmietana 18 proc 150 ml
żółty ser 10 dag
natka pietruszki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z grzybami

Kroki postępowania

1
Ciasto: mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko,śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki.
Krok 1 - Quiche z grzybami foto
2
Farsz: Grzyby oczyszczamy,z maślaków obieramy skórkę z kapeluszy kroimy na cienkie plasterki lub grubszą kostkę wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy wodę,dodajemy masło oraz posiekaną cebulę i dusimy około 25 minut.Studzimy.
Krok 2 - Quiche z grzybami foto
3
Całkiem zimne mieszamy z jajkami oraz śmietaną doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami i połową posiekanej natki pietruszki.
Krok 3 - Quiche z grzybami foto
4
Zimne ciasto wałkujemy wykładamy do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm,nakłuwamy gęsto widelcem posypujemy połową startego na tarce jarzynowej sera żółtego,
Krok 4 - Quiche z grzybami foto
5
wylewamy farsz grzybowy,wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy aż ser się rozpuści.Przed podaniem posypać resztą natki,podawać gorące.
Krok 5 - Quiche z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 31.08.2014 21:03
bardzo smacznie się prezentuje
Malinka 31.08.2014 18:50
Musi smakować wyjątkowo!
agnieszka214 31.08.2014 18:03
smacznie wyglajace danie
ada.la 31.08.2014 16:05
wspaniałe danie
wwwiolka 31.08.2014 15:49
Świetnie się prezentuje.
wyattearp 31.08.2014 15:47
czas na grzybobranie
Stenka 31.08.2014 14:36
ciekawy przepis
Ania84 31.08.2014 14:23
cudowny aromat! aż prawie go czuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak