Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    120 g
  • mąka razowa

    80 g
  • masło

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szczyp[ta
  • woda zimna

    1 łyżeczka

farsz

  • tuńczyk w sosie własnym

    150 g
  • cebula czerwona

    1,5 szt
  • papryka czerwona

    1 strąk
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • jajka

    3 szt
  • śmietanka 12-procentowa

    150 ml
  • ser żółty

    50 g
  • sól

  • pieprz biały Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Z masła, mąk, jajka, szczypty soli oraz łyżki wody zagnieść energicznie ciasto. Zawinąć w folie spożywcza i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, nawinąć na wałek i przenieść na formę. Wystające poza formę ciasto odciąć. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem.
Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy, mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna na warzywa. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 22.04.2014 15:34
rewelacyjne !!!!
AGNIESZKA144 22.04.2014 14:43
apetycznie wygląda
Laila2786 22.04.2014 14:33
smaczny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat