Quiche (kisz) z piersią z kurczaka i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka

    220 g
  • masła

    110 g
  • jajko

    1 szt
  • żółtko

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • gałki muszkatołowej

    2 duże szczypty
  • sól

    szczypta

Nadzienie:

  • piersi z kurczaka

    300 g
  • mrożonego szpinaku

    200 g
  • czosnku

    2 ząbki
  • pomidorków koktajlowych

    6 szt
  • duża czerwona papryka

    1 szt
  • cebule

    2 szt
  • marchewki

    2 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • masła

    1 łyżka
  • olej do smażenia

Masa

  • jajko

    3 szt
  • serka naturalnego

    300 g
  • mleko

    150 ml
  • śmietanki kremówki

    100 ml
  • sera żółtego (zetrzeć na tarce)

    60 g
  • Majeranek suszony Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

  • oregano

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1. Ciasto: z mąki,masła,jajka,żółtka, majeranku,gałki muszkatołowej
i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez
godzinę w lodówce.
2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką.
Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i ponakłuwać w kilku miejscach
widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika, podpiekać 15
minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
3.Nadzienie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oleju.
Masło rozgrzać,wrzucić szpinak,dodać wyciśnięty czosnek i dusić, aż
do odparowania wody. Paprykę oczyścić pokroić w kostkę, cebulę w
piórka, marchewkę w cienkie plasterki.
Warzywa poddusić na oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidorki przekroić na pół.
4.Masa:
Serek,mleko,śmietanę roztrzepać jajkami, doprawić do smaku
przyprawami. Dodać ser i wymieszać.
5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, pierś z kurczaka i zalać masą.
6. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku i przez około 40
minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 07.01.2016 19:39
To by mi smakowało, poproszę kawałeczek na smak
gosia56 13.10.2015 11:17
na pewno pyszna
adelajda 02.10.2015 15:43
Pyszne nie tylko na obiadek :)
ttrytka 01.09.2015 00:18
pomysłowo , mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat