Przepis i sposób przygotowania na: Quiche (kisz) z piersią z kurczaka i warzywami
1. Ciasto: z mąki,masła,jajka,żółtka, majeranku,gałki muszkatołowej
i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez
godzinę w lodówce.
2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką.
Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i ponakłuwać w kilku miejscach
widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika, podpiekać 15
minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
3.Nadzienie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oleju.
Masło rozgrzać,wrzucić szpinak,dodać wyciśnięty czosnek i dusić, aż
do odparowania wody. Paprykę oczyścić pokroić w kostkę, cebulę w
piórka, marchewkę w cienkie plasterki.
Warzywa poddusić na oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidorki przekroić na pół.
4.Masa:
Serek,mleko,śmietanę roztrzepać jajkami, doprawić do smaku
przyprawami. Dodać ser i wymieszać.
5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, pierś z kurczaka i zalać masą.
6. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku i przez około 40
minut.