odc. 47 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • boczek wędzony

    150 g
  • ser ementaler

    150 g
  • mleko

    1 l
  • śmietana 36%

    400 ml
  • czosnek

    1-2 ząbków
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
Obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Wrzucamy je do miski.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
200 ml śmietany i mleko wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą do ziemniaków oraz chili. Całość mieszamy. Wrzucamy ziemniaki które będą grzały się w sosie ok. 10-15 minut i przykrywamy garnek przykrywką. Mleko ze śmietaną ma przykrywać wszystkie ziemniaki. Nie gotujemy ziemniaków, a jedynie zagrzewamy – mają pozostać al dente.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
W tym czasie na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) podsmażamy boczek. Gdy już będzie gotowy, przekładamy go do innego naczynia.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
Przeciętym ząbkiem czosnku nacieramy dno naczynia żaroodpornego, a następnie kroimy go drobniutko. Posiekany czosnek dodajemy do grzejących się ziemniaków.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
Po 15 minutach wykładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego i posypujemy smażonym boczkiem.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
Do pozostałego w garnku sosu dolewamy śmietanę 36%, mieszamy, a następnie zalewamy ziemniaki.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 20 – 40 minut. Ważne jest, żeby po ok. 15 minutach sprawdzić czy zapiekanka nie będzie za sucha. W razie potrzeby można dolać mleczno-śmietanowego sosu.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
Korzystając z tego, że wyjęliśmy zapiekankę z piekarnika, posypujemy całość równomiernie startym serem ementaler. Zapiekankę znowu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż ser się roztopi, równomiernie pokryje ziemniaki i nabierze złocistego koloru. Wówczas zapiekanka jest gotowa.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat