Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane z mięsem (cepeliny,kartacze)

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości pół kg
cebula biała 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 1
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane z mięsem (cepeliny,kartacze)

Kroki postępowania

1
Mięso dokładnie myjemy kroimy na mniejsze kawałki, mielimy w maszynce do mielenia mięsa, odstawiamy. W tym czasie cebulę kroimy drobniutko .Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy.
Krok 1 - Pyzy ziemniaczane z mięsem (cepeliny,kartacze) foto
2
Następnie cebulkę podsmażamy na łyżeczce tłuszczu i dodajemy do mięsa, tak samo dodajemy bułkę tartą .
Krok 2 - Pyzy ziemniaczane z mięsem (cepeliny,kartacze) foto
3
Na koniec dodajemy jeszcze jajko i całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pyzy ziemniaczane z mięsem (cepeliny,kartacze) foto
4
Obieramy ziemniaki może być więcej niż podałam, dzielimy je na 2 części jedną część ugotować ,posolić . A druga część tych surowych zetrzeć na tarce jak na placki dodać też 1 małą cebulę startą .Sitko wstawiamy do miski wykładamy go ściereczką lub gazą i odciskamy starte ziemniaki . Odcisnąć wodę i wylać a biały krochmal i te odciśnięte ziemniaki surowe dodajemy do tych ugotowanych i odciśniętych przez praskę . Dodajemy mąkę ziemniaczaną i posolić. Dobrze wyrobić .Następnie bierzemy każdą masę ziemniaczana rozpłaszczamy w dłoni na środek kładziemy łyżeczkę farszu mięsnego i dokładnie zlepiamy robimy w dłoniach kuleczkę , formować kształt pyzy.
Krok 4 - Pyzy ziemniaczane z mięsem (cepeliny,kartacze) foto
5
Gotowe pyzy gotowałam 45 minut w osolonej wodzie na bardzo małym ogniu często mieszając. Gotowe wykładamy na talerz i w tym czasie przygotowujemy okrasę .
Krok 5 - Pyzy ziemniaczane z mięsem (cepeliny,kartacze) foto
6
Gotową okrasę polewamy na pyzy. Może to być boczek , kiełbaska, cebulka.
Krok 6 - Pyzy ziemniaczane z mięsem (cepeliny,kartacze) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 28.12.2015 21:08
lubię takie mączno-mięsne dania
jagoda5913 28.12.2015 12:30
dobre danie
RenataZ-et 28.12.2015 11:07
bardzo lubię takie jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak