Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z sosem serowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Tymianek suszony Prymat 1 szczypta
śmietana 30% 1/2 szklanki
ser żółty 20 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z sosem serowym


Ziemniaki gotujemy na miękko w osolonej wodzie, następnie przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju, dodajemy mięso, smażymy i solimy. Wciskamy czosnek, pieprzymy do smaku,
dodajemy tymianek. Do ziemniaków dodajemy mąkę, formujemy na dłoni placuszki, nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi tak, aby powstała kulka. Postępujemy tak z resztą ziemniaków i farszu. Kulki gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Układamy w naczyniu do zapiekania. Śmietanę mieszamy z gałką, dodajemy ser. Masą zalewamy kulki. Zapiekamy 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak