Przepis dnia IV, odc. 50: Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Przepis dnia IV, odc. 50: Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    250 g
  • przecier pomidorowy

    1/2 szklanki
  • czosnek

    4-6 ząbków
  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • cebula

    2 szt.
  • ser żółty

    300 g
  • koncentrat pomidorowy

    80 g
  • bazylia

  • papryka słodka mielona

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • naleśniki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 50: Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem  foto
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę (część pójdzie do mięsa, a część do szpinaku). Cebulę wrzucamy na patelnię, połowę czosnku zgniatamy, ucieramy z solą i dorzucamy do cebuli. Następnie do cebuli dokładamy mięso mielone i smażymy wszystko razem. Mięso posypujemy bazylią, solą pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 50: Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem  foto
Na drugiej patelni smażymy pozostałą część cebuli, dodajemy szpinak i drobno posiekany czosnek. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 50: Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem  foto
Z przygotowanych wcześniej naleśników przy pomocy tortownicy wycinamy równe koła. Na spodzie od tortownicy układamy warstwowo naleśnik, na nim mięso, tarty żółty ser, następnie znów kładziemy naleśnik, warstwę szpinaku, tarty żółty ser i tak do wyczerpania składników (3 warstwy mięsa , 2 warstwy szpinaku). Na wierzchu zostawiamy naleśnik, na który 10 minut przed końcem pieczenia nakładamy tarty ser. Tort wkładamy do piekarnika na 30 minut , 180 stopni.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 50: Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem  foto
Serwujemy z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, czosnkiem marynowanym i świeżymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat