Pyzy z golonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • jajko

    1
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    250 g
  • golonka wieprzowa

    250 g ugotowanej
  • marchewka

    2 szt
  • cebula

    2
  • kapusta pekińska

    4 liście
  • czosnek

  • olej

przyprawy

  • sól

  • pieprz

  • sos sojowy

    1 łyżka
  • curry

    2 łyżeczki
  • tymianek

  • cząber

  • kolendra

  • Kmin rzymski mielony Prymat

    pół łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i myjemy. Pół kilo gotujemy w osolonej wodzie, a pozostałe ścieramy na tarce o małych oczkach. Odstawiamy.
Cebulę, marchewki i czosnek obieramy i wraz z golonką kroimy na drobną kostkę. Liście kapusty kroimy w cienkie paseczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy golonkę około 5 minut i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut, by zmiękły składniki, następnie dodajemy przyprawy a na końcu kapustę. Mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z ognia aby przestygło. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, a ze startych ziemniaków odciskamy dobrze wodę. Przygotowane w taki sposób ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto powinno mieć konsystencję gładką i plastyczną.
Na łyżkę bierzemy sporą porcję ciasta i spłaszczamy je na kształt placka. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ciastem. Tak przygotowane pyzy gotować w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch. Podawać okraszone cebulą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 17.01.2016 13:56
bardzo dobre
Wacław 17.01.2016 12:09
pyszne jedzonko :-)
Aleksandra/Olcia 17.01.2016 11:09
super obiadek
sliwka 17.01.2016 09:49
Fajne kluski;))
Habibi 17.01.2016 09:39
Moje smaki ;)
Franciszek 17.01.2016 00:35
super danie
marcia7 16.01.2016 22:39
konkretny wkład
SzczyptaChili 16.01.2016 20:17
Muszą smakować wyśmienicie :)
bertpvd 16.01.2016 20:09
wspaniałe pyzy !
cukiereczek 16.01.2016 19:53
dawno nie jadłam a tak wyglądają apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat