Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy domowe - wielkopolskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 szt
sól 1 szczypta
cukier 2 lyzeczki
drożdże 5 dag
mleko 1-2 szklanka
mąka 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy domowe - wielkopolskie

Drozdze rozrabiam z cukrem - do zmieszania. Jajko rozrabiam z mlekiem (cieple) i dosypuje maki + drozdze + szczypte soli. Ciasto musi odstac ok. godzine. Lyzka zbieram ciasto i formuje kuleczki. Gotowe kulki leza i czekaja kilkanascie minut. Gotuje 5-6 minut na parze i sprawdzam drewnianym szpikulcem. Odstawiam na talerz. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak