Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny makowiec
Ciasto makowe:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy resztę składników i sparzony i zmielony 2 razy mak. Na samym końcu dodajemy piane ubitą z białek. Dzielimy na pół i pieczemy 2 placki, na blaszce 25/36, przez 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt kakaowy:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem około 45 minut następnie dodajemy galaretkę i cukier do smaku mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z gazu.
Masa żółtkowa:
Żółtka roztrzepujemy z mąkami w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami, do gotującego wlewamy żółtka, ciągle mieszamy, gotujemy aż do zgęstnienia. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem.
Przełożenie ciasta:
Ciasto makowe -połowa masy żółtkowej -biszkopt kakaowy -masa jabłkowa -reszta masy -ciasto makowe -polewa.