Pyszny bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 średnia
  • kapusta kiszona

    1 słoik
  • woda

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • pieprz

    10 ziaren
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1/2 opak
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 opak
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    15 dag
  • kiełbasa jałowcowa

    1 laska
  • żeberka wędzone

    kilka szt
  • kiełbasa myśliwska

    1 laska
  • wino czerwone wytrawne

    150 ml
  • grzyby suszone

    1 garść
  • suszone śliwki

    kilka szt
  • cebula

    2 duże
  • majeranek

    1 opak
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • boczek

    15 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyszny bigos foto
Białą kapustę szatkujemy. Zalewamy ją wodą, dodajemy liście laurowe, jałowiec i pieprz. Gotujemy kapustę około pół godziny.
Krok 2 - Pyszny bigos foto
Dodajemy cały słoik kapusty kiszonej wraz z jej wodą, grzyby suszone i śliwki. Przykrywamy i gotujemy na małym gazie.
Krok 3 - Pyszny bigos foto
W międzyczasie podsmażamy osobno wszystkie nasze mięsa i przekładamy na bok. Można wybrać dowolone kiełbasy, ja zawsze staram się mieszać różne aromaty. Na koniec podsmażamy cebulkę. Całość przekładamy do garnka, doprawiamy przyprawą do bigosu, papryką i majerankiem. Wszystko razem dusimy na małym ogniu około 2-3 godzin.
Krok 4 - Pyszny bigos foto
Gdy kapusta zacznie mięknąć dolewamy wino i przecier pomidorowy. Całość razem gotujemy.
Krok 5 - Pyszny bigos foto
W razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z chlebem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 02.11.2012 13:43
pyszny dzięki doskonałym dodatkom

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat